За Езиковата, приятелите, политиката и Ловеч


Иво Райнов  за отминаващата 2011-та: През годината получих невероятно много обич, солидарност, подкрепа и приятелство

 Интервю на Павлин Иванов за сайта  lovechtoday.eu

Господин Райнов, в личният си блог направихте класация на „Десетте събития, заради които си струваше да преживея 2011-та година“. Основните са свързани със страстта ви към Барселона и Литекс, политиката и разбира се Езиковата. Като най-важно определяте раздялата с последния клас бившия 12 Д, випуск 2011, който водихте. Защо?
Сигурен съм, че мога да бъда разбран само от човек, който е изживял четири години от живота си с проблемите, щуротиите, капризите, успехите на един клас порастващи тийнейджъри. С времето те се превръщат в твои деца. Кой не би посочил завършването на своите деца за топ събитие? Разделяш се децата, в съзряването на които си вложил цялата си душа и сърце. А самата раздяла е разтърсваща емоция, защото те залива истински порой от обич и сърдечност, достатъчен да държи душата ти влажна за дълъг период от време. Един от моментите, заради които си струва да бъдеш учител!

Какво ви дават младите хора и какво вие на тях?
Дават ми страшно много – оптимизъм, настроение, дързост, вяра, че се възпроизвеждаме в качествени хора, пазят ме от заблудата, че знам всичко, съхраняват духа ми на младежка възраст. Какво им давам трябва да кажат те. Аз се опитвам да ги науча на простички неща – да бъдат честни, смели, свободни, да обичат и да бъдат предани приятели. Дано успявам!

За вас Езиковата е?
Много повече от работно място. Езиковата е магия, която за да разбереш, трябва да изживееш. Тя е уникални традиции, неугасваш пламък, умни млади хора, любов, романтични спомени. Мисля, че вече е съдба, защото завъртам осемнадесета година преподавателска дейност. Един от слоганите на гимназията нарича Езиковата „хълма, на който знанието ражда мечти”. Аз ще добавя и предано приятелство за цял живот.

Местните избори през тази година бяха предизвикателство за вас . Бяхте номиниран за кмет, сега като общински съветник сте изключително активен и градивен. Какво научихте за политиката и политиците в Ловеч днес?
За мен участието в тези избори беше изключително изпитание. Защото си поставих за цел да играя по различни правила от общоприетите – без демагогия, без политически компромати и мръсни интриги, без купуване на гласове и контролиран вот. Изборите показаха, че в политиката може да се успява и с честност. Факт е, че предложените от мен идеи и принципи получиха силна гражданска подкрепа. Недостатъчна за повече от място в общинския съвет, но донесоха силен граждански пробив, който тепърва ще набира влияние. За политиците? Сред тях има и свестни хора, но доминира дребния личен или корпоративен интерес и отвратителна демагогия.

Вие сте един от няколкото съветници, за който твърдо може да се каже, че защитата на интересът на гражданите е кауза. Пречи или помага това във вашата работа като съветник?

Да работиш за гражданите означава почтено да изпълняваш клетвата, която си положил в началото на мандата т.е. да следваш интересите на гражданите. Помага ми да се подготвя за сесии, защото с мен са закона и правните норми. Помага ми да защитавам позиции на сесии или комисии. Съвестта ми е чиста – аз защитавам гражданската кауза. Да му мислят тези, които са ми опоненти, защото те черпят своите аргументи от твърде нечистоплътни източници. Иначе гражданската кауза може да пречи само на този, който е в съвета за своя далавера или меркантилните желания на политически покровители.

Промениха ли се по някакъв начин политиците, а и ловчалии като цяло според вас през изминалата година и в каква посока?
Сред политиците забелязвам плахи опити за промяна в полза на гражданите. Връщайки се в общински съвет, след четири годишно отсъствие, виждам съветници с ново мислене и нагласи. Хубав пример е госпожа Доротея Цанкова, която само за около месец направи качествени предложения за защита на гражданските интереси при промяна на таксите за детските градини и битовите отпадъци. Силен пример е председателят на общинския съвет госпожа Корнелия Маринова, която се опитва да превърне работата на местния парламент в максимално прозрачна за ловешкото гражданство. Или доктор Георги Митев, съветник с изострена чувствителност и солидарност към гражданските проблеми и интереси. На обратния полюс е кметът Казанджиев, който през цялата кампания демагогстваше с обещания за радикални промени, но все още не е започнал дори козметични. Що се отнася до гражданите – те показаха, че могат да застанат зад истински каузи и смислени идеи. За съжаление хората с развито гражданско чувство и пиетет към обществено участие са твърде малко. Но това е нашата обща задача, на медии и политици, да подтикнем хората към по-масово обществено участие.

С какви чувства изпращате 2011?
Удовлетворението доминира, защото през годината получих невероятно много обич, солидарност, подкрепа и приятелство. Всичко това подарено от млади и интелигентни хора. Подобно отношение зарежда с енергия и упоритост. Ще призная, че изпитах и известно разочарование, защото не успяхме да сменим управленския модел, който влачи Ловеч към упадък повече от десетилетие. Но това беше просто една битка. Превързваме раните и се готвим по-здраво за следващата.

Какво са вашите очаквания през новата 2012 година за бъдещето на нашия град?
На първо място се надявам да заработи завода за автомобили на фирма „Литекс моторс”. Защото тази инвестиция може да отприщи много нови икономически възможности. Да се засили гражданският интерес и отговорност към процесите в града. В този смисъл се надявам на силни дни за Обществения форум, по който работим заедно с Вас. Ще ми се гласът на младите хора да стане по-силен, по-свободен и по-тежък да бъдещото развитие на Ловеч. Надявам се, че и тук можем да помогнем.

Вашето пожелание към читателите на „Ловеч днес“
Да бъдат здрави и да изживеят една по-богата и щастлива 2012-та година. Да бъдат по-отговорни и критични към това, което властта върши от тяхното име. Да обичат родния град, семействата и приятелите си и да се радват на споделени чувства.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на me. Запазване в отметки на връзката.