Езиковци, нарисувайте коледна приказка


Преставете си живота без Коледа. Помня такъв живот, като всички от поколенията, пораснали в десетилетията на комунизма. Щастлив съм, че днес я има! Не е заради празника и ваканцията. Не е заради повода да си отръскам джобовете и да накупя  ненужни подаръци.  А още по-малко заради незадравословните софри.

Защото е повод да отворя душата и сърцето си. Да изпратя малко любов в коледните пожелания за приятелите, да подаря някой и друг час на всички, които истински обичам. Най-вече, защото Коледа ми дава повод да се сетя, че има хора, които се нуждаят от съвсем малко – подарена надежда!

Коледа ни прави добри и щедри. Всички, убеден съм! Но дали ни прави истински благотворителни? Дали успява да докосне толкова дълбоко сърцата ни, че да достигне тъмното кътче, където съвременният материален човек крие състраданието, съжалението и готовността да сподели с нуждаещите се?  На Коледа не е достатъчно да сме добри. Нужно е да сме човеци!

Коледа е най-добрият повод да даряваш – обич, топлота, грижа, съпричастност, надежда. Коледа е основание да се сетиш, че има хора, които не са облечени като теб, гладуват за разлика от теб, нямат твоите играчки, не са чували за твоите книги, не са радват на твоето здраве, защото не могат да си купят нужните лекарства.Толкова много дни в годината ги пренебрегваме. Жалко е ако не се сетим за тях поне на Коледа.

Благотворителността се ражда в богатите души, не в богатите джобове. Тя е качество на интелигентните и младите, защото познават състраданието. Точно такива души населяват нашата Езикова. Всъщност винаги съм мислел така. Затова не се изненадах, когато преди две години група момичета организираха коледна благотворителна акция за събиране на средства и материална помощ за детски домове. Нито пък предходната година, когато други ентусиазирани девойки организираха коледен базар, разпродаден само за няколко дни. С тъга научих, обаче, че събраните тогава средства чакат до днес своята кауза. Ах, колко истински каузи са посърнали в очакване през тези дванадесет месеца!

Радвам се, че от утре започва нов коледен базар. Надявам се общността да се включи масово. Ще ми се този път да има и кауза. О, съвсем не мисля за Феста, макар че подочух, че го гласяли за главен „бенефициент” на събраните средства. Нито пък за реновирания театрален салон. Чух, че имало гласове да се събират пари и за него. Странно, нали го завършхме, че и открихме официално!  Преди двадесетина дена предложих да поставим началото на нова традиция, която да събере рожденната дата на гимназията с коледния празник. Да бъдем весели и щедри към благородни и човешки каузи. За съжаление се роди платено шоу, взряно в пъпа ни т.е. събиращо средства за наша лична полза.

Мили момичета и момчета, не инжектирайте с делничност коледния дух! Не търкаляйте магията на празника в мазни портфейли и алчни претенции. Не харчете коледното благородство за Фест и салон. За тях винаги можем да спретнем едно шоу с платен вход. Но коледна приказка можете да нарисувате само веднъж в годината! Вашите пари могат да подарят приказка на тези, които наистина се нуждаят – сираци, бездомни дечица, болни малчугани. Подарете радост, топлина и надежда, както правят великодушните, големите, духовно извисените. Нали Езиковци сме такива!

Не слушайте ментори и активисти! Чуйте сърцата си! Пуснете светлината, която струи в душите ви, за да огрее тъмния свят на тъжните хора!

Разбира се, съвсем не сте длъжни да слушате и мен. Написах тези редове, защото познавам живота без коледна приказка. А какво е празникът без приказка, магия сърце и чиста душа?

Знам, че езиковци имат дарбата да напишат най-чистите и духовно пълноценни празнични приказки! Нещо повече – великодушието да ги подарят !

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Езиковци, нарисувайте коледна приказка

  1. ivanevtimov каза:

    Не мисля, че има по-грешно описане на събитието от 15.12 от „шоу, взряно в пъпа“. Целта му никога не е била да събира средства за една или друга кауза. Още по-малко пък за лично облагодетелстване на организаторите или участниците. Ако някое от предишните беше вярно, то входът щеше да е 5 лева, а не 50 стотинки. Целта беше, както съм казвал много пъти, броят на зрителите да се ограничи така, че да паснат в залата, без да има правостоящи (с цел да се избегнат поражения, с каквито сме много добре запознати от времето на фестивалите). Шоуто беше един спектакъл от сърце, нещо, което подготвихме с единствената мисъл да внесем малко усмивки в ежедневието на гимназията.

  2. ivo rainov каза:

    Ванка въпросното определение визира целта на събраните средства – да добавим нещо за ремонтирания салон. Преди Коледа трябва да има каузи, които решават човешки проблеми, не материални въпроси!

  3. ivanevtimov каза:

    Определено и аз винаги съм го подкрепял това. Но както казах, шоуто не беше организирано, за да решава материални въпроси или с някаква парична кауза, била тя и благотворителна (в никакъв случай пък с цел да се добавя към завършения ремонт на залата).

Коментарите са изключени.