Моралът зависи от определението, което му дават практикуващите го *


Да проповядваш морал е толкова лесно, колкото е трудно да излъчваш морал. Цитирам по памет  Ницше, без претенцията, че съм пресъздал дословно големия философ. Дори да съм попроменил опаковката съдържанието е същото и  великолепно съответства на онзи странен светоглед, при който приписваш на другите своите собствени пороци. Както казва народопсихологът  Иван Хаджийски „ на нашия и гърбица му отива, но за чуждия  леко приведен гръб е сакатлък”.

Защо ви занимавам с тези неща? Ами защото ми омръзна местните социалисти да ми вменяват странни прегрешения, позовавайки се на мои статии и тези. „Най-честните се съюзиха с най-нечестните, за да формират безпринципно мнозинство ” възкликна господин Милко Недялков в края на вчерашното заседание на Ловешкия общински съвет. Ако задълбаем в логиката на доказания местен политик,  извън мнозинството остават принципните, честните, моралните. Въобще политически чистите, като утринна роса.

Ще си позволя малко история. 2003-та година. Господин Казанджиев от БСП е избран за кмет. Господин Милко Недялков от БСП е избран за председател на общинския съвет. Трудно, след няколко гласувания и  интензивни политически совалки. По-късно заместник-председателско място получава господин Николай Недков от групата на ОБТ, която скоро ще стане солиден коалиционен партньор на БСП.  Господин Светослав Иванов, фанатичен поддръжник на Казанджиев и независим съветник, ще получи председателството на една от най-важните комисии в съвета – икономическата. Вероятно заради изключителните качества, каквито не притежава нито един икономист от социалистическата формация. Всички постоянни комисии на съвета се контролират от политически сили, съставляващи мнозинството на БСП в Общински съвет. С изключение на образование, но просветата и културата винаги са били в периферията на управленските интереси за екипа Казанджиев.

2007-ма година. За кмет е избран господин Казанджиев от БСП. За председател на общински съвет е избран господин Милко Недялков от БСП. Този път по бързата процедура, защото разполага с подкрепата на ДПС и Атака. Като благодарност националистите ще получат заместник-председателско място в съвета, оползотворено от господин Кирил Гумнеров. Жест ще има и към партията „Отечество”, която ще се превърне в коалиционен поддръжник на социалистите за целия мандат. Родинолюбците ще получат заместник-председател на Общински съвет (господин Николай Недялков) и председател на комисията по икономическа политика (господин Пенко Пенков). Широкото мнозинство около социалистите, този път, контролира всички комисии.

2011-та година. За кмет е избран господин Минчо Казанджиев от БСП. За председател на общински съвет е избрана госпожа Корнелия Маринова от ГЕРБ. В съвета се формира дясно мнозинство, лидирано от ГЕРБ и допълнено от СДС и ОДС. С демократичния подход, практикуван от социалистите през последните няколко мандата, мнозинството избира свои председатели на постоянните комисии и заместник-председатели на Общински съвет – господин Георги Терзийски (ГЕРБ) и моя милост (Иво Райнов – СДС). Според мен всички споменати практики от последните три общински съвета са с еднакъв морален пълнеж. Защото произтичат от основното правило на демокрацията – мнозинството диктува правилата. Според БСП са морално несъразмерни. Морално е когато налагаш собствената воля и протежета (например Светослав Иванов). Неморално е когато  го правят други, макар да черпят пример от твоя модел.

Още две вдъхновени твърдения – днешното мнозинство е икономическо и подменя вота на избирателите. Странно е на какво основание квалифицираш мнозинство, което все още не е консумирало никаква икономическа облага. При след като си управлявал точно с такова мнозинство, съставено от съветници получили строителни терени, имоти в селата, петна за хотели,  шанса да построят печеливши цехове за капачки! Самият Казанджиев призна, че е награждавал съветниците с облаги (все още може да се види във видеофайловете на ТВ 7). Как точно е подменен вота не става ясно. Ще припомня, че избирателите дадоха на БСП около 40% от местата в местния парламент, а на десните формации – 51,5%!

Не приемам да ме поучават хора, чиято максима прокламира, че принципите са в сила само ако са добре нахранени. Нито да ме учат на политическа почтеност.

През цялата предизбора кампания твърдях (както и политическата партия СДС), че Ловеч се управлява лошо. Продължавам да го твърдя и съзнателно участвам в политическата промяна, която внася граждански контрол в управлението. Ако кметът управлява в полза на гражданите, той ще има подкрепата на това мнозинство.

В изборната кампания моята политическа сила сключи споразумение с политическа партия ГЕРБ. Почтено спазвам (заедно с моята партия) подписаното споразумение, което осигурява единодействие на две политически формации от Европейската народна партия.

Нееднократно заявявах моите политически намерения да работя, воден от морал и граждански интерси. Уважавам хората, които са ме избрали и няма да мина от думата си! Битката за гражданите започва още на следващата сесия, когато ще се дискутира местен налог, ощетяващ години наред ловешките домакинства – такса смет. Който има очи – ще види, който има уши – ще чуе!

Накрая ще си послужа с цитат. Той е от интервю („Форум”, 2007 година) на един изключително интелигентен местен политик – господин Милко Недялков  „Държа да отбележа, че не обичам думата „ход“ в политиката. Тя се употребява от слабите анализатори, на които постоянно се привижда някаква задкулисна игра или мания за преследване. Ако си послужа с тяхното сравнение за работата на Общинския съвет като за партия шах, мога да отбележа, че те тотално сбъркаха определянето вида на дебюта в първото заседание. Нямаше никакъв „гамбит“ и жертва на качество, а спокойно „английско начало“. Споделям думите му и считам, че се отнасят еднакво точно, както за старта на предходния, така и за началото на сегашния Общински съвет!

* заглавието е перефраза по Хенри Кисинджър

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.