Нарисувай ми Ловеч!


Днес сайтът lovechtoday.eu се обърна с призив към кандидатите за кметове да нарисуват  Ловеч, в който искат да заведат своите съграждани. Публикувам отговора, който изпратих на собстеника и редактор на сайта Панлин Иванов.

Здравей  Павлине!

 Виждам, че се опитваш да подканиш кандидатите за кметове да обяснят къде искат да заведат  гражданите. Хубаво е, че настояваш за отговорност, защото поне една медия трябва да говори от името на гражданите. Освен, че са в правото си да предоставят място на всяка предизборна идиотия, медиите трябва да бъдат и коректив.

Поставяш трудна задача. Не защото не мога да ти отговоря, а защото искаш прекомерна лаконичност. Не мога да рисувам, а за компютърни модели просто няма време. Затова ще ти отговоря с думи. Надявам се просто и разбираемо.

Ловеч след четири години. Моето описание с една дума е РАЗЛИЧЕН. Само, че знаеш ли колко много пластове и нюанси има в тази различност.

Моят Ловеч след четири години е по-свободен. Гражданите не се страхуват да споделят и критикуват. Смело задават тенденции и перспективи.

Моят Ловеч след четири години е по-богат, защото има истински пазар на труда и бизнес конкуренция. Край амвомобилния завод се оформя индустриална зона със спомагателни производства. Питаш за ресурси и средства за постигане. Прозрачност, ясни правила, равен шанс за всеки бизнес, облекчения и подкрепа за новите инвеститори.

Моят Ловеч след четири години е позната и желана туристическа дестинация. Деветашката пещера е туристическа атракция, паркът „Стратеш” е старото харесвано място за отдих, Покритият мост е истинска емблема на занаятите и възрожденски Ловеч. Градът предлага ежемесечни събития, които привличат туристи и осмислат историческата стойност на крепостта, възрожденския чар на „Вароша”, прословутата  сцена в реката. Осъм е поддържан и предлага мноогбразие от развлечения и атракции.

Моят Ловеч след четири години е еднакво приятно място за живеене в „Младост”, „Здравец”, „Вароша”, „Дикисана”.  Всички квартални паркове са обновени, детски площадки радват децата повсеместно, комуналните услуги са еднакво справедливи за всички. Интегрирания план за развитие вече променя до неузнаваемост облика на кварталите „Младост” и „Червен бряг”. Осем училища имат модерни спортни площадки, два напълно обновени физкултурни салона са отворили врати за масовия спорт. Специализирани алеи и съоръжения радват местните колоездачи, ролери и скейтбортъри.

Центърът на моя Ловеч след четири години не е задръстен от паркирали автомобили, защото са изградени няколко нови модерни паркинги.

Моят Ловеч след четири години показва симптоми за преодоляване на демографския шок. Раждаемостта се подпомага от общината и ритмично нараства. Младите лица са повече, защото получават подкрепа да развиват тук свой, собствен бизнес. В града работи учебно заведение от колежански тип и с национално значение.

Моят Ловеч след четири години има самочувствието на културен център. Меломани от цялата страна се радват на възстановените Люлякови музикални празници и Ловеч рок фест, Цветница е събитие от националния културен календар, Един път в годината Ловеч се превръща в сцена на различни европейски куртури и посреща  гости от всички побратимени градове.

Ето така си представям Ловеч, Павлине! С повече бизнес, повече младост, повече туристи и повече усмивки.  Знам и с какви ресурси ще го постигнем – смислени европейски проекти, ефективно разходване на местния бюджет и повече гражданска експертиза.

Приеми писмото като приятелски отговор, а не като желание за публикация. Държа да знаеш, че не се страхувам да рисувам, защото имам ясна представа къде искам да отведа този град. Е нямам достатъчно пари, за да го презентирам в медиите. Жал ми е за онези, които имат, но ги харчат всуе.

 

Успешен ден, приятелю!

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.