Не цапайте Ловеч и гражданите


Научих, че Ловеч е пред сериозен рекорд – по брой на кандидати за кметския пост. Регистрацията току започна, но вече се коментира за повече от двадесет заявки. Ще призная, че когато чух се зарадвах. Представяте ли си да впрегнете позитивната енергия и интелектуалния размах на двадесет кандидати. Тази конкуренция може да роди толкова много креативни идеи и съзидателни проекти за развитието на Ловеч.  Нали, в края на краищата, съм един от тези кандидати. Ето аз имам своите градивни идеи, с които да вляза в състезанието – гражданско участие, подкрепа за местния бизнес, сътрудничество с младите и креативните, реформиране и подобряване качеството на публичните услуги, нова демографска политика, стратегическо планиране на проектната дейност  и балансирана подкрепа за всички социални групи и обществено-икономически сектори. Анонсирах своите приоритети още през юли и логично очаквам подобен феърплей от всички останали участници в надпреварата.

След днешният ден остават само още четеридесет до изборния финал. Надявам се, че щабовете и техните кандидати  нанасят последните бележки по своите концепции, преди да ги представят на гражданите. Защото към момента гражданите виждат един кмет-самохвалко, опиянен от някакви мними минали успехи и няколко опоненти с постни декларации за промяна. А изборите са като търг – всеки излага своята картина, а гражданите избират според вкус и усет за ценност. Картини с ясни изображения на бъдещия Ловеч, а не бели платна, просто подписани от автора.  

Не ми се иска да мисля, че вместо идеи и предложения, кандидатите трупат ескременти и пачки. Аз лично нямам намерение да участвам в кампания, наподобяваща окопна война, в която групи хоря искат гражданското доверие, като ги мацат с миризливи л…а (пръски от тези, дето си разминят помежду си). Нито да се включвам в политическия битак, на който мерзки душици наддават за покупката на хорския избор. Вече казах, че предпочитам честната борба и уважението към гражданите. Затова, хайде да си мерим само …концепциите и да се откажем от злостните компромати и купените гласове. Иначе казано – да не цапаме Ловеч и неговите граждани. Мисля, че е по силите поне на сериозните играчи. За кандидатите от политическия ъндърграунд нямам надежда. С почтени средства, те просто няма да оцелеят.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.