Иванов, имаш уникалния шанс да продадеш душата си!


Офертата от заглавието е цитат от забавен скеч на „Комиците”. В него дяволът се опитва да купи душата на един човек, като щедро предлага размяна „От теб душата, от мен парите”.

Преди петнадесетина години се играеше зрелищен обществен спектакъл, наречен масова приватизация. Тогава раздадоха приватизационни бонове на песионерите, за да могат да купят акции от разпродаваните държавни активи.Моята баба от, село Смочан (тогава около 90 – годишна), също получи бонова книжка. Акции така и не купи, защото скоро продаде боновата си книжка за…един чифт гуменки! Баба ми бе една от хилядите, сключили подобна безумна сделка. Брокери на различни приватизационни фондове бяха плъзнали по селата и мамеха наивните и недостатъчно грамотни старци. След няколко години хората, оглавили приватизационните фондове, станаха едни от най-маститите богаташи в България.

Двадесет години българина продава изнемощялата си душица на икономически и политически дяволи. В началото бяха пирамидите. Хората влагаха цялото си състояние с безумната вяра за лесна печалба. И бяха брутално ограбени от мазни мошеници като Анжел, Майкъл Капустин, Георги Аврамов, Иво Недялков. После дойдоха мутрите, които не купуваха, а биеха душите ни, за да всяват страх и да грабят от мизерстващите българи. Появиха се пратеници на приватизационните фондове, които трансформираха държавната собственост в  частни активи на шепа олигарси. Накря дяволът обсеби банките, измъкна париците на хиляди българи и фалира държавата.

През последните години се появиха политическите дяволи – тези, които купуват души по време на избори. Те са най-уродливи, защото са кръстоска между икономически крадци и политически мошеници. „От теб душата, от мен парите”. За тях човешката душа е стока, която осигурява облаги по класическата формула на капитала  пари – стока – пари прим.

Как се купуват души по време на избори – евтино и масово. За около 50 лева в ромските квартали, селата и сред нискообразованите слоеве. Толкова струва избирателния глас на всеки, за който усилието да застане пред урната е с цената на чифт обувки. Колкото е по-тънка  цената, толкова повече души попадат в търговската кошница, толкова по-сигурно е личното благоденствие на купувача. Политическите дяволи знаят как да направят принадена стойност от напазаруваните гласове (души). 

Да, купуването на гласове е все по-доходен бизнес. Не мислете, че се прави от его или незадоволени амбиции. Много по-прагматично е – от икономически апетити. Тези хора никога не застават зад обществени каузи. Те работят само за лични проекти. Какво е личен проект? Например да станеш съветник, за да купиш терен за шкембеджийница или пък земя на ниска цена и да вдигнеш хотелче. Да станеш съветник, за да печелиш търгове за изгодна покупка на селски имоти или язовири или пък поръчки за строително-ремонтни работи на общински обекти и всякакви други общински услуги. Личен проект е да застраховащ общинска собственост или да си купуши евтино общинско жилище все с привилегията на общински съветник. Посочените примери са измислени и приликата с настоящи или бивши съветници трябва да се счита за абсолютно случайна.

Чувам, че политическите дяволи вече пълнели торбите с пари и правели проучване на пазара за есенна покупка на души от избиратели. Затова се  поровете в мръсната история на местната политика и проучете персоните, които ще ви бъдат предложени в съветническите листи. Как да разпознаетеа политическите дяволи? Трудно, защото те обикновено са ъндърграунд. От техните уста няма да чуете идеи или обещания. Те рядко ще застанат пред медиите, защото нямат кауза, която да прокламират. Предпочитат да мълчат на тъмно и да шумулкат с пачки. Всъщност има нещо, по което може да ги разпознаете. Те са политически далтонисти и нямат обществена философия. Затова на всеки избор излизат от различна партия, поредната, в която могат да вместят личния си проект. Вгледайте се в играчите от предстоящата избирателна кампания. Ако откриете политически нестинари, издигнати за втори или трети път от нова политическа партия, може би сте разпознали маскирани политически дяволи!

Цитирания в началото скеч завършва с неочакван обрат. Дяволът не успява да купи душата на човека, защото той се оказва корумпиран политик. Безпомощен дяволът промълвява: „Ей, че ти си по-голям дявол от мене, къде съм тръгнал да ти предлагама пари, жени, коли?”. „А кажи, де” отговаря политикът „ти откъдето си тръгнал с тази торбичка, аз от там идвам с ТИР”.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.