European money, балкански табиет…


Шест месеца ремонтират булевард „България” в Ловеч.  На малки „порции” и с големи почивки.  Разбихме си колите сред руините по главната транспортна „артерия” на града. Най-после започна полагане на асфалтовото покритие. Всички си отдъхнахме и с надежда зачакахме деня, в който кметът ще пререже поредната лента. Неукрепналата ми надежда бързо бе раколебана вчера, когато открих, че групи работници рушат новополжения асфалт на няколко места по булеварда. Като българин, и особено като ловчалия, съм свикнал да гледам работа залудо.  Да де, ама този булевард е кметски PR. Някак не идва да се случват гафове два-три месеца преди изборите. Причината се оказа колкото прозаична, толкова и типична. Ами така било по-лесно за фирмата изпълнител. Големите машини  щели да пострадат, ако предварително повдигнат шахтите, а технология да ги покрият предпазно не съществувала.  Е, аз мисля, че има и по-малогабаритна валираща и насипваща техника, а опазени от асфалта шахти се виждат тук-там по булевард „България” (сиреч е съвсем възможно). Друга тема е, че разрушенията на някой места се налагат, заради сгрешена  денивелацияата за оттичане на дъждовните води.

Вече писах, че този лъскав проект не решава един „брадясал” граждански проблеми, наводненията по булеварди и заливане на дворове, гаражи и мазета на редица граждани. В края на проекта се оказва, че не само никой не е помислил за технически подобрения и отстраняване на този проблем, но цялата реконструкция ще доведе до още по-сериозни потопи и материални щети за гражданите. Кой и как ще предпази шахтите от боклуци, асфалт, отломки при цялата безумна поредица от асфалтиране, разбиване, повдигане на шахтите? Дали пък някоя и друга шахта няма да остане забравена под асфалта? А дали римейка ще оправи денивелациите – ще разберем след следващия порой.

Питам се кой е по-виновен за цялата тази клоунада – проектантът или изпълнителите? Не повече от поръчителият – на музиката, оркестъра и парчето, сиреч общинската администрация.  Защото тя трябва да мисли за удобството на гражданите и да контролира качеството. Тази вечер на гражданите отново няма да им удобно, защото ще трябва да слаломират със своите автомобили между купчините изкъртен асфалт и дълбоките дупки на новоткритите шахти!

Лошото е , че всичко това се случва с европейски пари! Да де, ама усвоявани от хора с балкански табиет!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to European money, балкански табиет…

  1. momakat каза:

    Хахахах, и на мен ми се стори, че нещо не асфалтират както трябва, ама чак така…wtf?

Коментари са забранени.