Църквата бие камбаните за спасението на Ловеч


В края на миналата седмица Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил организирал среща под надслов „За духовния и материален просперитет на град Ловеч” Предполагам, че мнозина са прочели новината, но са я приели за протоколна проява. Позволявам си да заостря общественото внимание, защото събитието е далеч по-сериозно и носи силно послание. Срещата е уникална за практиката на Ловчанския митрополит. До този момент Негово Високопреосвещенство не е събирал местните управници в загрижена дискусия за бъдещето на града. Очевидно обстоятелствата са форсмажорни и налагат спешни действия. Явно в Ловешката митрополия също изпитват притеснения от бързия упадък на града. Посланието е в мотото на срещата, което отваря дискусия и за материалния просперитет на града. В тази алюзия се крие споделената тревога, че нашият град е далеч от желания, от църквата и миряните, напредък. Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил предлага инициативи за ограничаване на миграцията и икономическото развитие на града. В дипломатичния тон на пресинформацията се прокрадват ясни и категорични послания. Ловчанският Митрополит определя, като „най-важна задача да се спре потока от млади хора  напускащи Ловеч”. Ще си призная, че се чувствам удовлетворен, защото Църквата признава демографския проблем за ключов в нашия град. След Областният управител, подобна констатация лансира и местния духовен водач. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил заявява готовност да се използва „авторитета на Църквата в търсене на възможности за откриване на нови производства и работни места”. Отново алюзия, от която се прокрадва категорично послание – светската власт толкова не се справя с икономическите предизвикателства, та се налага Църквата да помага.

Ще ми се да поздравя Негово Високопреосвещенство за посланията и грижата за Ловеч. Ако правилно четем жестовете на Дядо Гравиил,  Ловеч така го е закъсал, че се налага Църквата да бие камбаните за неговото спасение. Не знам дали ще стигнат силите и влиянието на местния духовен елит за преодоляване на пораженията от неубедителната политика на светската власт. Сигурен съм, обаче, че тези усилия  ще получат благословия от Бога. За да се реализират, освен промисъл свише, са нужни и граждански усилия. Та молбата ми към Дядо Гавриил е при следващи срещи да кани по-широк кръг местни нотабили. Щото, ако кметът знаеше как, щеше вече да е мръднал напред местната икономика или да е направил стъпки за овладяване на жестоката емиграция. Апропо, той демографската драма дори не я признава. Но иначе е готов да се хване за камбаната и да бие за спасението на Ловеч, ведно с Негово Високопреосвещенство.

Поздравления Ваше Високопреосвещенство! За доблестта да биете камбаната за бъдещето на нашия град. А кой е чул зъвнтящите послания ще разберем наесен!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.