Моите щрихи в скицата на възродения Ловеч


Да раждаш и да отглеждаш, Да създаваш, но да не присвояваш, Да действаш, без да бъдеш самонадеян, Да управляваш, но да не подчиняваш,  Това се нарича най-дълбока Добродел!            Лао Дзъ

 В този блог съм написал много критика. „Складирал” съм много сгъстена емоция. Излял съм много гняв и недоволство. Лесно е да си недоволен гражданин. Макар, че много хора не намират смелост да бъдат граждани.

Критиката може да бъде отрезвяваща и градивна, но не може да  рисува перспективи. За тях само хъс не стига, нужно е и въображение. Ако го няма човек се превръща в празнословен критикар или махленски мърморко.Затова ще пробвам да изцедя въображението си и ще скицирам идеите, които могат да променят Ловеч.

Не мислите ли, че Ловеч се нуждае от свеж въздух, от проветряване? За мен това означава нов стил на управление , в който гражданите си партнират с местната власт. Това означава да се ползва гражданския експертен потенциал при идентифициране на местните приоритети, формулиране на ефективните идеи, разработване на сполучливите решения. Новият стил означава искрени, а не формални дискусии по всички стратегически и административни документи в общината, активно сътрудничество с неправителствения сектор  в европроектирането, финансова подкрепа за различни граждански инициативи, либерализиране на механизмите за граждански контрол на местната власт.

Със свежия въздух трябва да дойде края на клиентелисткия бизнес модел и да се открие равен достъп до информация, ресурси и възможности за всички, а не само на приближените до властта фирми и бизнесмени.

Проветряването трябва да отвее онези общински съветници, които се борят за гражданско представителство, но водени от лични апетити. Прсто е време да се спре сегашната практика за толериране на съветници с лични проекти, които търгуват персонална изгода срещу подкрепа за кметската политика. С проветряването трябва да си отиде и уродливата практика съветници да получават преференции за закупуване  терени върху които строят кебапчийници и хотелчета, за изгодна приватизация на общински имоти, търговски обекти, язовирчета. Общинският съвет не може да бъде борса, в която се правят бартерни сделки на гърба на ловешкия гражданин.

В скицата на новите идеи ще впиша смислените усилия за демографско оздравяване на общината.Време е да се освободим от комплекса на глупавия щраус. Колкото по-рано признаем демографския колапс, толкова по-скоро ще стигнем до обществено съгласие и усилия за неговото смекчаване. Нуждаем се от силна демографска политика с пакети от мерки, насочени към стимулиране на раждаемостта, младежката заетост и привличането на млади заселници. Не е нужно да откриваме топлата вода, защото демографския проблем не е местен феномен. Достатъчно е да се огледаме и да приложим успешните практики от други страни и общини.

Не хареснам икономическия статус на Ловеч. Не искам да се мерим с последните по брутен вътрешен продукт, инвестиции, доходи. В скицата на моите идеи Ловеч е по-богат, по-развит и по-щастлив.За да го постигнем се нуждаем от дефиниране на ясни икономически приоритети – само няколко , но силни и обосновани. До момента не знаем, в коя икономическа мишена се целин и не градим успешни стратегии в търсене на ресурси (инвестиции, евросубсидии). В моята скица отдавам особено място на туризма. Той и сегашния кмет го прави, ама като опаковка. За него туризма е една празна кутия, обвита в лъскаво фолио. Вътре е кухо, нямо го продукта. За мене продуктът е важен. Затова бих искал да напълня кутията, да сложа природните дарове на Деветашката пещера и парка Стратеш, емоцията на красивия зоопарк, културното наследство на Вароша и натоварен календар с туристически атракции. Така ще дадем живот на непознатите събитиен, делови и екотуризъм, ще осмислим съществуването на сцената в крепостта и новопредвидената акваатракция – сцена в коритото на река Осъм.

Няма как да живнем икономически без да ударим рамо на местния бизнес. Не е нужно много. Като начало да направим честни правилата, та да могат и местните фирми да участват успешно в състезанието за обществени поръчки или изпълнение на дейности от европейските проекти. И разбира се като помогнем на фирмите, за да се подготвят и кандидатстват успешно по програмите за европейски финансиране.

Модерният град е невъзможен без добро образование. Естествено не мога да пропусна сферата, от която съм почерпил и черпя толкова социален опит. Ако говоря за образование, аз разбирам по-високо качество. До него може да се стигне след реформиране на местната образователна система и промяна в досегашната практика за дискриминиране на децата по отношение достъпа до качествено образование. Това означава общински инвестиции в спортна и учебна база, в увеличаване на ресурса за иизвънклосни форми и дейности, финансови облекчения за училищита, консултиране и подкрепа на учебните заведения при разработване на проекти по европейски програма. И най-важното – превръщане на Ловеч в национален образователен център, не непременно университетски.

Това са щрихите в моята скица. Все още общи и груби, но вече задаващи очертания. С времето ще наслагвам все повече нюанси, а образите и идеите ще стават все по-ясни и разбираеми. И се надявам да убедя хората, че си струва да скицират заедно с мене. Нашето бъдеще в един по-радостен, жив и харесван Ловеч.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.