Айде нема нужда


В едно село решили да изгонят най-големия грозник. Събрали се селяните и една нощ тръгнали към дома му. Почукали на прозорчето и когато съненият стопанин отворил му съобщили, че са тръгнали да прогонят грозника на селото. Лицето на човека бързо се оживило и ентусиазирано рекъл: „Чакайте да взема една тояга и идвам с вас.”

Тази история изплува от праметта ми в съботната вечер, след като прочетох тезата на Сергей Станишев за заплашената демокрация. „Демокрацията е в опасност” и „третата национална катастрофа чука на вратата” – два уникални бисера от конгресната риторика на червения лидер. Пред лицето на тази заплаха, Станишев предлага…съюз с десните партии и с патос защитава този нов ”Отечествен фронт” , който ще трябва да спре нова победа на ГЕРБ, защото тя ще означава „укрепване на формиращия се режим, еднолична репресивна власт, потискане на гражданските права, иконимически клиентелизъм, затъване в блатото на мизерията, трайно духовно осъкатяване на нацията.” Оставям на страна стила и съдържанието на тази риторика, заимствани от деветосемтемврийските речи на комунистите. Съсредоточавам се върху конкретиката и наглостта на предложението. Ще посоча само няколко артумента, които го правят абсурдно и дори обидно за всеки дясномислещ човек.

1.Демокрацията в България е била заплашвана и поругавана най-вече от комунистите. В цялата си история тази партия саботира демокрацията с атентати, масови убийства, чудовищни лагери, зловещи затвори, бодливи заграждения. Двадесет години от живота ми минаха в техния социалистически ъндърграунд, лишен от истински права, гражданска свобода и смислени човешки хоризонти. Преживях други двадесет години в общество, отровено от тяхната злоба, сковано в страх от създадените от тях мутри, отчаяно от мизерия, заради ограбените от тях пари, шантажирано с досиета и социални манипулации от тяхната ДС, поставено в тотална зависимост от техните олигархически икономически групировки.

2.Третата национална катастрофа вече се състоя по време на комунистическия режим и престъпната власт на Луканов и Виденов. Да припомням ли 1997, хиперинфлацията, чудовищната мизерия и държавния банкрут? Престъпниците, които ни завлякоха в бездната ни подават ръка… Не искам да се окажа отново в бездната, затова няма да поема тази ръка.

3.Дочувам зловещо ехо след станишевия анонс за „Отечествен фронт”. Един подобен, преди шестдесет и няколко години, изтреби цвета на България и унищожи всички, повярвали в искреността на комунистическото ръкостискане. Спомням си думите на един мой изстрадал роднина, че комунистът те прегръща само, за да те удуши. И до днес съюзът с тези хора убива, макар и не физически. Менгемето на червената прегръдка носи политическа, морална и духовна смърт.

4.Да, искам да спра похода към победата в предстоящите избори. Само, че на станишевите кандидати. Осем години един червен президент абдикира от националните интереси и лобира за руски, мутрински или лични облаги. Този път искам Президент на България! Осем години един червен кмет съсипва родния ми Ловеч и прогонва цвета и младостта на люляковия трад. Този път искам кмет, който да бъде отговорен и истински гражданин! На мен са ми нужни съюзи, но срещу вас, господа станишевци.

Леви и десни в защита на демокрацията. Гротеска! Противниците на демокрацията и нейните най-големи поддръжници. Лобистите на Путин и Медведев и хората на европейската ориентация. Носталгиците по социалистическия тоталитаризъм и радетелите за модерната демокрация.

Както казва Йосиф Бродски „ Не може да правиш сделка с дявола без да му станеш ортак”

Айде нема нужда, товарищ Дмитриевич!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.