България – една черна дупка в сърцето на Балканите


 Обичам те като жена

повлякла ме с безброй оглавници —

о, малка, хубава страна

на изпращелите държавници.

Все тъй си детски жалка ти

и в робство, и във независимост —

тъй-важно-весела-почти

измислена за Simplicissimus.

И ако ний пък се кълнем,

че във борба за теб ще паднеме —

то знай, че ние не крадем,

защото няма как да краднеме!

Обичам те като жена,

която шепне обещания —

о, малка, хубава страна

на общогражданско мълчание!

Димитър Подвързвачов, 1912 година

Иван Хаджийски твърди , че българинът, като  еснаф по характер, простира социалните си интереси до плета на своя двор. По-далече не го интересува.  От този еснафски манаталитет съвсем занемарихме държавата си и я превърнахме в своеобразна черна дупка на Балканите, особено сред съседите. Дупка сме, ама навсякъде…

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в Гърция е 89% от средния за ЕС. В България е под полвината. Естествено в Румъния е по-висок. Е Сърбия е по-зле от нас, ама след десетилетие на кръвопролитни войни.

Румъния произвежда автомобили, съвместно с „Рено”, Сърбия ги прави заедно с „Фиат”. Ние купуваме европейски трошки, за да застрашаваме живота на хората и състоянието на българската природа.

Гърция има положителен естествен прираст. Сърбия и Румъния – отрицателен, ама 3-4 пъти по-добър от нашия. В резултат, намаляваме толкова драматично, че вече сме по-малко и от сърбите.

Гърция има силна презокеанска колония от емигранти. Сърбия – също. Румъния чувства политическата закрила на Франция, Гърция – на целия ЕС. България е като сирак – никой не ни закриля, а голяма част от емигрантската общност не чувства сантименти към родината.

В Гърция, Румъния и Сърбия монарсите са низвергнати отдавна. В България царят е политически нотабил с един премирески мандат и с апетити за президетско кресло.

В Сърбия предават престъпницине (Милошевич, Казаджич, Младич) на международния трибунал. В Румъния и Гърция пращат министри в затвора. В България престъпниците се кандидатират за кметове, депутати и президент. Често печелят изборите.

Сръбската музика е световно известна, заради Горан Брегович, гръцката – заради Елена Папаризу, румънската – С Моранди и O-zone. В България крадем музиката на съседите, пишем и олигофренски текстове и сеем простотия сред нацията.

Румъния и Гърция не съсипвата образованието с идиотски реформи. Затова в изследването на PISA заемат по-предни позиции. Е след нас е Румъния, но те поне не крият провала. Например, че над половината от абитуриентите не могат да се справят с матурата. И нашите не могат, но ние правим всичко възможно, за да излъжем за резултата – предлагаме тестове за малоумни и спираме камерите, за да се преписва на воля.

Сърбия, Румъния и Гърция създават спортисти, истински идоли за младото поколение. Като например Новак Джокович. Ние съсипахме спорта и съвсем обедняхме на герои. А тези, коеито останаха предпочитат да се състезават за други страни (Сесил Каратанчева) или не желаят да облекат националния екип (Бербатов, Григор Димитров).

В  Гърция протестират вече година и половина. Масово и решително. В Ръмуния проведоха мащабна обща стачка в края на миналата година. У нас за десет години се вдигна една голяма стачка (учителската) и тя бе предадена от обществото.

Както казва писотелят Асен Сираков във всяка страна убиват кучето на съседа (със сигурност и в Гърция, Румъния и Сърбия), но само у нас това се прави в името на народа.

Ей затова гърците, румънците и сърбите са по-богати от нас. Ще станат още по-заможни. Защото си имат здрави нации.

А ние ? Нали ви казвам – 111 000 кв.км. дупка в сърцето на Балканите. Дупка икономическа, социална и морална!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.