Набийте им кофите, господин Ганчев


Доживях да видя софийските отбори вкупом да плачат срещу провинциален тим. След съботния мач в Ловеч се заформи една неочаквана коалиция – на мрънкащите псевдограндове от София. Отчасти ги разбирам. Първенството едва преполвява, а „Литекс” вече попари евромераците на поне двама от столичните футболни президенти. Цяло изкуство е за един полусезон да изостанеш с 9 (Локомотив и ЦСКА) или 11 точки (Славия) от водача в класирането. Хайде нека да повярваме, че съдиите са краднали по точка- две на софийските тимчета в директните двубои с Литекс. А къде загубихте останалите, бе господа. Може ли да ви припомня – в епохални сблъсаци с „бръшнения чувал” Черно море (Локомотив, Славия) или опашкари като Каликра (Славия и ЦСКА), Видима (ЦСКА и Локомотив), Пирин (Славия, Локомотив).  Само, че там си беше срамно да ревете срещу съдиите. След мача с Литекс – бива. В края на краищата трябва да оправдаем футболната немощ.

Днес чета един футболен ежедневник. Цели три страници отделени за кампания срещу Литекс. Поредна мощна интелектуална изцепка на чичо Венци от „Овча купел. Знаем го като знаменосец на футболното въстание на софиянците.  От него ще чуете как Гриша Ганчев манипулира цялото първенство. Но няма да чуете защо за 15-на години във футбола не е забил един пирон на стадион „Славия” или за тотаджийския характер на неговия отбор, често полягал на този и онзи в  „А”  група. Гневят се Иво Тонев и Николай Гигов, че „Литекс” убива футбола в България. Айде, бе? А те го съживяват – с рухнал стадион и почти закрита детска школа! За хигиенистите от Борисовата градина няма да говоря. Защото те първо бият, пък после питат. Но понеже не могат на терена, бият я някой футболист, я някой фен. За Лефски (изписвам го съобразно софийския диалект и за да не петня името на Апостола) воят срещу съдиите е хит  в репертоара след всеки мач с Литекс. Дори, когато са яли здрав пердах, като например тройката през миналото първенство или онова 4:0 в знаменития мач за купата през 2001 година. Просто бая Ганя не може да бъде губещ. Забелезал го е още Алеко.

Чета в споменатия по-горе анализ, че в четирите мача срещу софийските отбори, през тази есен, били подминати 8 дузпи срещу Литекс. Става ми смешно. До дузпи ли опряхте господа? Нямате ли други аргументи? През миналия шампионат отбори далеч вашата класа, Берое и Пирин, ни надупчиха с общо седем попадения. През тази година пловдивският Локомотив ни вкара два. При това без нито една дузпа. Както се казва – кой както може. Тъй наречените софийски грандове в цели 12 мача с Литекс успяха да вкарат едва  6  гола, като в седем от мачовете останаха капо ?!  Бъдете сигурни, че ако имаха повече класа и футболни аргументи нито един съдия не би могъл да ги спре.  

В събота стана ясно, че се очертава още един провален сезон за софийските отбори. Обяснението  не закъсня – дълбока конспирация във футболния съюз срещу великото столично  каре. Така де,  трябва да се намери оправдание за пред феновете. Пък и е по-лесно да прехвърлиш проблема от здравата на болната глава. Иначе трябва да обясняваш защо не изграждаш бази, не инвестираш в развитието на млади  таланти или унижаваш феновете да гледат любимия отбор на чужди стадиони.

Съчувствам на софийските тимове. Мъка е да губиш от резервната формация на Литекс (в последните мачове отборът играе без шест основни футболисти). Но им съчувства още по-силно за предстоящата пролет. Събитията ме връщат през 1999 година. Тогава от Лефски  сипеха същите заклинания и взеха крути мерки да попречат на Литекс. Само раздразниха и амбицираха Гриша Ганчев. Резултатът бе повече от красноречив – втора шампионска титла. Мисля, че развръзката ще бъде същата, но по различен сценарий. Ще амбицират отново Ганчев и през зимата в отбора ще бъдат привлечени качествени футболисти. Тогава пролетта, несъмнено, ще бъде отново свежа и люлякова. Или както би казал един обикновен фен:

Набийте им кофите г-н Ганчев! Дано тогава разберат, че вече са смъртни!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Набийте им кофите, господин Ганчев

  1. Ted каза:

    Само адмирации за тази статия ! Абсолютно точно написано !

  2. Pikasso каза:

    Много прав!!

Коментари са забранени.