Повече публичност, г-н кмет!


Безспорно е радващо, когато общинската власт се грижи за благоустроството и разхубавяването на града. Още по-радващо е, когато в нашия град се инвестират европейски пари. Това, без друго, се случва твърде рядко. От месец ползваме подобен благодат. Около 9 млн лева ще бъдат вложени в подновяване на главната пътна артерия в града, реконструкция на светофари, реновиране на подлези, подмяна на част от зелената система. Към края на следващата година ще можем пълноценно да се възползваме от всички тези, подарени ни от ЕС, придобивки.

Не се съмнявам проектът ще бъде приветстван от всеки ловешки гражданин. Стига да знаеше повече и по-навреме. Стара слабост на настоящата администрация е затруднената комуникация  с гражданите. Предварително е ясно, че тази мащабни ремонтни работи ще създадат неудобства на гражданите – изкопи, разрушавана на тротоарни и улични настилки, изкореняване на дървета, кал. Затова е нужно кметът чрез своя PR екип (разбирай връзки с обществеността) и местните медии да информира гражданите за предстоящите  строителни дейности и очакваните неудобства. Така например преди десетина дена бяха изкопани дупки в края на градската градина, близо до театъра. Незапознати със ситуацията гражданите ругаят ежедневно местната управа, заради необходимостта да се движат по уличното платно или разкаляните зелени площи. Далеч по-разумно би било да се сложи информационна табела, която хем ще указва за реконструцията на светофарите, хем ще уведомява за подкрепата на ЕС (това всъщност е изискване на съюза при реализация на проекти).

Още по-драматична ситуация се разигра отминалия вторник. Граждани и медии наблюдаваха с ужасени погледи поголовното изсичане на дърветата по булевард „България”, между аптека „Марешки” и стоматологията. Мнозина от тях  гласно пращаха „роднински честитки” на кмета, убедени че „безумния му проект унищожава белите дробове на Ловеч”. И тук PR-ът на градоначалника не си бе свършил работата. Толкова ли бе трудно да бъдат поканени на специална пресконференция проектантите на промените в зелената система инж. Мая Йотова и инж. Маргарита Христова за да обяснят, че се изкореняват болни дървета  , които ще бъдат заменени с млади насаждения?

За да не досаждам на читателите ще си позвоя един последен пример. От няколко дни природолюбители и еколози алармират, че са опасно подкопани и сериозно застрашени две уникални дървета по алея „Баш бунар” – от ценния вид Гинко билоба. Оставям настрана, че въпросните природни защитници не са информирани за строителството на детски площадки по алеята. Очевиден факт е, че с проекта не са запознати и малцината лесоинженери в града. Иначе няма как да си обясним подобно безотговорно поведение към видове, превърнали се във визитка на пешеходната алея.

Въобще обществените връзки на администрацията с гражданството са далеч от европейските амбиции на кмета. За някой от дейностите на местната власт (като например да натресем на Ловеч бали софийски боклуци) работата „на тъмно” е абсолютно разбираема. Необяснимо е защо се прилага подобна практика за проекти, които могат само да лъскат европейското самочувствие на кмета и да галят слуха на ловешкия гражданин. Хубаво би било администрацията да промени своя стериотип на общуване с хората. Повече прозрачност и публичност никога не са излишни. Особено през последната година от мандата.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, политика. Запазване в отметки на връзката.