Образование

Защо се гордея с Езиковата

Работя в ловешката езикова гимназия от 14 години. Винаги съм имал усещането, че работя в стойностно училище. Същевременно се чувствах объркан от постоянните констатации на по-опитни колеги, че нивото на гимназията пада и губи от своя блясък. Затова се радвам, че последната учебна година донесе много събития и поводи за гордост, че съм част от Езиковата.

Годината започна с учителска стачка. Безпрецедентна в историята на България. Безпрецедентна в историята на гимназията. Скептиците твърдяха, че Езиковата няма мотивация и воля да стачкува. Привеждаха примери, че училището никога не се е включвало в подобни прояви. С намешка брояха вероятния брой на участниците. За всеобщо изумление Езиковата стачкува. 40 дни с близо 98% от учителския състав! Езиковата бе лидерът на  стачните действия в Ловеч. Примерът на нашата гимназия бе последван от още 10 училища. Гласът на Езиковата бе слушан и следван по време на всички стачни събития. Гордея се, че бях председател на стачния комитет в училището и взех. участие в събитие, което ще остане завинаги в богата история на гимназията. Гордея се с с морала, волята и гражданския патос на моите колеги от Езиковата.

Учебната година бе по-къса, но повече от успешна .  Гордея се с нашите ученици, които спечелиха международни стипендии в престижни американски и немски програми, победиха във всички областни олимпиади, завоюваха призови места в националните олимпиади и състезания по история, химия, немски език, английски език, математика. Гордея се с абитуриентския випуск, който донесе на училището море от отлични оценки и място в топ 10 на българските гимназии. Гордея се с учениците от подговашкия випуск, които също наредиха Езиковата между най-добрите в изпита след 8-ми клас. Всички проведени през годината външни оценявания поставиха гимназията межу 10-те най-добри училища у нас! Уникално постижение!

Езиковата не е отстъпила от името и силата си. Гимназията изживява истински ренесанс.  Благодарение на своите великолепни учители. Истински магьосници в професията.  Лесно е да пожънеш успехи с деца от големите градове. Иска се талант за да превърнеш в победители неуверените дечица от Бяла Слатина, Павликени, Трявна, Севлиево, Свищов, Троян, Левски, Кнежа, Козлодуй, Тетевен, Луковит, Омуртаг и т.н.

Благодарение на своите способни учители и талантливите хлапета Езикова гимназия – Ловеч продължава да бъде легенда и истински „интелектуален оазис“!  И основание за неподправена гордост за всички принадлежали някога към това легендарно училище.

6 Responses to Образование

 1. Pingback: Защо се гордея с Езиковата? « Ivo Rainov’s Weblog

 2. sickdreamer каза:

  Но ако не се спре мутризацията на училището, господине, всичко ще рухне в неголеми срокове :/ Ако агресията в междуученическите и ученико-учителските отношения не се овладее някак…

 3. Пърликов каза:

  Иво,
  Добре се гордееш с Езиковата, но тя сякаш залязва. Аз не съм пророк (и ако съм, надявам се, че съм много лош такъв) , но ми се струва, че нещата отиват надолу в това училище, в което госпожиците от Америка в онова далечно време са сложили дух на истинско просветителство. Но този дух се нуждае от носене в душите, а недостигът на хоризонт в тези, от които зависи влачи училището надолу… Дано не съм прав.

 4. ivo rainov каза:

  Този материал е писан преди две години – юли 2008. Днес бих ревизирал някой от тезите…

 5. Ven Dimitrova каза:

  Вместо да ревизирате тезите, ревизирайте училищната администрация.

 6. Ivaylo Bratoev каза:

  Добре, колега, верни работи пишете. Въпросът е кой ги чете, доколко оторизираните да управляват сферата на образованието ще се вслушат във Вашия глас, доколко Ви приемат насериозно…Защото ,имам чувството, че хората от МОН и РИО по места дотолкова са се взели насериозно, че въобще гледат на всяка една критика и предложението като на нещо недоброжелателно и просташко, далеч от истинските приоритети на Министерството… А, иначе, всички ние знаем как на практика се осъществява истинското обучение и възпитание по училищата на България…Това е като онзи виц за казармата- ако я караш по устав- няма как да оцелееш повече от месец..а ние оцеляваме повече от 30 години..Това , мисля, че дава отговор на част от проблемите и въпросите, които имплицитно стоят във Вашето писание…

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s