Политика

Как Минчо Казанджиев бръкна в джобовете на учителите

 Както се очакваше учителите не получиха сериозно увеличение на заплатите от началото на юли. Прокламираните от правителството брутни заплати от 650 лева си останаха мираж. Така учителите ще продължават да получават мизерни доходи.  Може да звучи парадоксално, но сред виновните за тази ситуация е и ловешкият кмет Минчо Казанджиев.

Още след края на стачката бе ясно, че учителите не постигнаха достатъчно. Правителството обеща известно увеличение на разходите за образование и ги вмести в издръжка от 1150 лева за ученик.  По-късно управляващите спазиха своето обещание и осигуриха тази средства. Същевременно задължиха общините да изработят формула , с кожято да предоставят средствата на училищата. По-този начин централната власт изпълни своя ангажимент и подложи на тест местните управи.

Как постъпи Ловешка община? По комунистически! Вместо да зачита пазарния принос на всяко училище и да стимулира тези, които създават качествен продукт, местната управа тръгна към добре познатото препазпределяне на средста в полза на  слаби учебни заведения и структури. От бюджета на всяко училище бяха отнети средства за да се издържат ОДК, училища с малък брой деца /под 100/ или отоплявани на твърдо гориво. Така бюджетите на повечето училища бяха ограбени с 6-7%! Ограбени, защото месец по-късно кметът предприе поголовно закриване на селските училища т.е. тези, които трябваше да ползват заделените средства за твърдо гориво или малък брой ученици. Така се оказа, че общининската администрация е отнела средства, които до голяма степен, не може да ползва за афишираните цели! Всъщност  В основата на предложената формула и нейното утвърждаване стои кметът Минчо Казанджиев. Не само защото носи отговорност за всяко решение на местната администрация. Най – вече заради ретроградния стил, с който управлява местното образование вече пет години. Финансиране на ловешкото образование тотално с държавни средства и символичен местен принос. Наложената от Казанджиев формула е ясно доказателство. Например една откровено общинска структура, ОДК, се финансира с над 80% държавни средства, чопнати от бюджетите на училищата. Крайният резултат от казанджиевата формула  е нетна загуба между 40 и 100 хиляди лева! Зад тези пари се крие ресурс, който би позволи учителските заплати в общинските училища да нарстнат с още 6-7 % от първи юли. както, впречем, бе обещал министър Вълчев. Само, че това не се вписва в концепцията на Казанджиев за финансиране на местното образование. Концепцията на кмета включва бедни учители и сита община /с по-малко разход на собствени средства за образование/. Друга тема е, че злополучната формула не би се случила ако нямаше коленопреклонното съгласие на ловешките училищни директори. Но вероятно всеки от тях знае цената на толеранса към кмета.

Факт е, че учителите останаха отново излъгани и все така бедни. Само, че когато споменават в характерен контекст роднините на Станишев и Вълчев, нека не пропускат и тези на Минчо Казанджиев.

1 Response to Политика

  1. Pingback: Анонимен

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s